Zippopotamus: gratis API voor postcode data

Zippopotamus logoZippopotamus is een gratis API voor ontwikkelaars, waarmee je adresgegevens bij een postcode kunt opzoeken. De dienst heeft postcode data beschikbaar voor tientallen landen wereldwijd (Nederland inbegrepen). Je kunt de API gebruiken om bijvoorbeeld adresgegevens automatisch aan te vullen nadat de gebruiker zijn/haar postcode heeft ingevoerd.

De API is zeer eenvoudig. Vanuit je applicatie stuur je een simpel HTTP request naar een bepaalde URL. Hieronder staat een voorbeeld om de postcode 5657 op te zoeken in Nederland:

http://api.zippopotam.us/NL/5657

Dit request geeft een JSON object terug met de bijbehorende data:

{"post code": "5657", "country": "Holland", "country abbreviation": "NL", "places": [{"place name": "Eindhoven", "longitude": "5.4778", "state": "Provincie Noord-Brabant", "state abbreviation": "06", "latitude": "51.4408"}]}

Na een paar postcodes geprobeerd te hebben moet ik zeggen dat de data goed lijkt te kloppen. Enige nadeel: je krijgt bij een postcode wel de stad, provincie en longtitude/lattitude mee, maar geen daadwerkelijk adres. Dat zou je dus nog op een andere manier moeten achterhalen (bijvoorbeeld via de Google Maps API).

Of Zippopotamus echt een geschikt alternatief is voor het aanschaffen van een volledige postcode database valt nog te bezien. Het is in ieder geval een gratis manier om op basis van een postcode de locatie van een gebruiker te bepalen.