UPC stelt uitrol IPv6 uit naar 2013

Vandaag meldt Tweakers dat kabelaar UPC de uitrol van IPv6 heeft uitgesteld tot “in de loop van 2013”. Het oorspronkelijke plan was om eind van dit jaar al te starten, maar dat gaat dus niet gebeuren. Schijnbaar is de reden dat moederbedrijf Liberty Global nog voldoende IPv4 adressen voorhanden zou hebben. UPC blijft voorlopig wel door testen met IPv6, maar gaat in ieder geval het komende halfjaar geen klanten aansluiten.

Dit is een erg slechte zaak. UPC roept nu dat de uitrol van IPv6 “niet gaat om een wedstrijd”, maar eigenlijk is het dat wel: een wedstrijd tegen de klok. Feit is dat de beschikbare IPv4 adressen in rap tempo op raken. In september van dit jaar nog kondigde RIPE NCC al aan dat het allerlaatste IPv4 adresblok vergeven was. Hoewel dit nog niet betekent dat alles adressen in gebruik zijn, is dit wel een teken dat het einde nadert. Veel providers hebben nog voorraden. Maar het lijkt alsof ze allemaal vastbesloten zijn om de voorraden eerst volledig uit te putten, voordat het probleem structureel opgelost wordt.

Momenteel is Xs4All de enige provider in Nederland die aan klanten al IPv6 adressen uitdeelt, en dit vanaf mei dit jaar zelfs al standaard bij alle klanten doet. Als de ontwikkeling in dit tempo doorgaat blijft dat voorlopig nog even zo. Over de mogelijke gevolgen van het opraken van de IPv4 adressen zijn de experts het niet eens. De scenarios variëren van “niemand merkt er iets van” tot “een totale meltdown”. Feit blijft dat het moeilijk te verkroppen is dat IPv6 al jarenlang klaar staat, maar dat providers zo ontzettend traag zijn met de uitrol.