iA Writer: ideale Mac/iOS app voor schrijvers

Sinds ik weer begonnen met met bloggen ben ik opnieuw op zoek naar een goede workflow, en de bijbehorende tools. Eén van de belangrijkste aanpassingen in mijn werkwijze is dat ik niet langer de WordPress admin interface gebruik om conceptteksten te schrijven. Hoewel dit op zich best goed kan merk ik dat de interface teveel afleid, en ook teveel gefocust is op opmaak. Tijdens het schrijven ben ik eigenlijk al meteen bezig met opmaak en plaatjes, en dat leidt enorm af.

Daarom heb ik de MacOS app iA Writer aangeschaft (€ 4,99 in de MacOS App Store, € 0,99 in de iOS App Store). Dit is een hele simpele applicatie voor schrijvers die je eigenlijk niets meer voorschotelt dan een wit scherm, waar je gelijk kunt beginnen met schrijven. Er zijn hele beperkte opmaak mogelijkheden, die vooral bedoelt zijn om structuur aan te brengen in je teksten, en zo min mogelijk af te leiden.

iA Writer screenshot (Mac)

De app ondersteunt Full-Screen mode, waardoor je volledig ongestoord kunt schrijven. Ik merk dat als ik eenmaal in iA Writer zit ik veel sneller schrijf, en bijna niet meer aan het multi-tasken ben. Ook nuttig: de app heeft iCloud support, waardoor al je schrijfsels ook beschikbaar zijn op al je Apple devices. Onderweg op de iPhone nog even iets aanpassen is dus geen enkel probleem!

Wat mij betreft is echter de meest nuttige feature in iA Writer de Focus Mode. Als je deze activeert wordt al je tekst lichtgrijs, behalve de zin waar je op dat moment bent met je cursor. Hiermee voorkom je dat je al vooruit gaat lezen, of in je hoofd nog bezig bent met een vorige zin. En een leuke bonus: dit geeft visueel heel duidelijk aan of je zin niet veel te lang is. En dat is een valkuil waar ik nog wel eens intrap…

iA Writer - Focus Mode