Medium: delen van ideeën en ervaringen

Medium is een nieuw blog-platform, opgezet door Evan Wiliams (mede-oprichter van Blogger en Twitter, online beter bekend als @ev). Medium is niet de zoveelste blogtool (denk aan Blogger en WordPress), maar richt zich op kwalitatief hoogwaardige content. Medium is gebaseerd op het ideaal dat het verspreiden van ideeën en ervaringen de belangrijkste aanjager is in de vooruitgang van de mensheid als geheel. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar waar het op neer komt is dat Medium zich richt op zowel de schrijvers als de lezers. De schrijvers kunnen makkelijk artikelen plaatsen, en de lezers kunnen reageren. Dit alles in een bijzonder minimalistische lay-out, die erg prettig leest.

screenshot-medium.com

Tot dusver klinkt het bekend, ieder ander blogplatform pretendeert ook makkelijk in gebruik te zijn, en schrijvers met lezers in contact te brengen. Waar Medium zich begint te onderscheiden is door het feit dat lezers niet onderaan het hele artikel kunnen reageren, maar juist middenin de tekst op een bepaalde alinea, een zin of zelfs een woord. In de praktijk betekent dit dat reacties korter en meer to-the-point zijn. Uiteindelijk is het doel van deze manier van reageren dat lezers feedback, tips en suggesties kunnen doen aan de schrijver, om zo samen betere content te creeëren. Bovendien zijn er geen aparte blogs maar worden alle artikelen gesorteerd op onderwerp, in zogeheten Collections. Dit alles met als doel om de focus op de content te houden, niet op de auteur of de opmaak van de pagina.

sreenshot-medium.com-reacties

Een maand of 3 geleden kwam ik deze nieuwe dienst voor het eerst op het spoor. Ik heb toen niet echt de tijd genomen om er wat dieper in te duiken. De afgelopen dagen ben ik er weer een paar keer geweest om wat interessante artikelen te lezen. Inmiddels begin ik de kracht van het platform te zien. Er wordt al over van allerlei onderwerpen geschreven, met vaak goede artikelen of interessante inzichten. Een aanrader voor iedereen die van kwalitatief goede artikelen houdt!