Nextdoor binnenkort ook naar Europa

nextdoor-logoIn augustus vorig jaar schreef ik al een keer over Nextdoor, het sociale netwerk waar je je buren kunt leren kennen. De sociale startup haalde toen $18,6 miljoen op in een Series A round, waarop ik toen al voorspelde dat een wereldwijde lancering niet lang meer op zich kon laten wachten. Helaas had ik het mis: we zijn nu driekwart jaar verder, en helaas is de site nog steeds alleen in de V.S. te gebruiken. Maar na de recente Series B round van nog eens 21,6 miljoen heeft Nextdoor aangegeven dat een internationale lancering wel degelijk in de pijplijn zit.

Nextdoor begint in de V.S. al steeds meer tractie te krijgen: er zijn al meer dan 12.000 buurten actief op het sociale netwerk. Interessanter is dat ook politie en gemeenten actief aan de slag gaan met het sociale netwerk. Zo wordt Nextdoor meer dan alleen leuke berichtjes uitwisselen, en het ophangen van virtuele vermiste dieren posters. Het wordt een middel voor buurtbewoners,  politie en gemeente om direct te communiceren, en zo misdaad te voorkomen en de leefbaarheid te verhogen.

Deze trend is in Nederland ook al zichtbaar: steeds meer wijkbrigadiers gebruiken social media om direct te communiceren met bewoners. In mijn eigen buurt merk ik dat dit effect heeft: ik volg de wijkagent op Twitter, en krijg zo regelmatig dingen mee die ik anders niet had geweten. Er worden zelfs daadwerkelijk diefstallen opgelost via Twitter:

https://twitter.com/brigadierSTRYPi/status/331665657085169665

Nextdoor gaat nog net een stapje verder: doordat je in een sociaal netwerk zit met alleen de mensen bij jou in de wijk is de informatie extreem gelokaliseerd. Door de ingebouwde SMS-alert functionaliteit zou de politie bijvoorbeeld een SMS aan alle bewoners kunnen sturen als er iets aan de hand is. Andersom kunnen buurtbewoners de politie ook voorzien van nuttige informatie. Ik zie dit in het appatementen-complex waar ik woon ook gebeuren: via de besloten Facebook groep houden bewoners elkaar op de hoogte van verdachte figuren, diefstallen, etc. Als de wijkagent ook mee zou kunnen lezen zou dit een hele makkelijke manier zijn voor hem om een goede vinger aan de pols te houden.