Mijn favoriete Kickstarter projecten (deel 1)

Kickstarter Logo

’s Avonds op de bank zit ik regelmatig op het crowdfunding-platform Kickstarter rond te neuzen. Ik vind het fascinerend om te zien wat voor bijzondere en unieke ideeën er worden geplaatst. Toegegeven, het merendeel van de projecten is totaal onzinnig, of soms gewoon gericht op een enorm kleine niche. Maar er zitten soms ook absolute juweeltjes tussen. Sinds 2012 heb ik al redelijk wat projecten gesteund als backer (o.a. de Veronica Mars film, het Rossling & Co horloge, en beide seizoenen van Video Game High School). In deze post licht ik een paar bijzondere projecten uit die nu lopen, en waar iedereen dus nog in kan stappen.

XY – iOS & Android Bluetooth tracking tag

XY - iOS/Android Bluetooth tracking tag

Dit is de oplossing voor iedereen die regelmatig zijn sleutels, portemonnee, of andere spullen kwijt is. XY is een Bluetooth tag die je aan allerlei spullen vast kunt maken. Vervolgens kun je met je smartphone precies zien waar de tag (en dus het object waar die aan vast zit) zich bevind. Met de meegeleverde iOS of Android app kun je vervolgens zoeken naar verloren spullen (een indicator op het scherm toont hoe ver het object van je af is), voorkomen dat je iets kwijtraakt (je telefoon geeft een melding als je meer dan een paar meter van de tag verwijderd bent), of op een kaart kijken waar je spullen zich bevinden (als je ergens je sleutels hebt achtergelaten maar niet weet waar).

Bekijk de XY Kickstarter pagina >>

Privus – Volledig versleuteld e-mailen en chatten

Privus: Fully Encrypted Email, Chat and Texting made Simple

 

Privus is een reactie op het schandaal rondom de NSA en de massale inbreuk op privacy van Internet gebruikers. Het initiatief belooft een 100% veilige e-maildienst waarbij zelfs de NSA niet kan meelezen. En het mooiste is nog: als gebruiker kun je gewoon je Gmail, Outlook.com, of ander mailadres gewoon behouden. Privus is een kleine applicatie die je op je PC of USB stick kunt plaatsen. Vervolgens voegt de applicatie encryptie opties toe aan de e-mail client die je gebruikt. Een beveiligde chat-applicatie volgt later dit jaar. Meer technische details staan op de Kickstarter pagina.

Bekijk de Privus Kickstarter pagina >>

Mini Museum

Kickstarter - Mini Museum

Eén van de meest unieke projecten die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Mini Museum bevat in feite de geschiedenis van het hele universum maar past toch in de palm van je hand. De bedenker heeft een collectie van zeldzame materialen gebundeld in één transparant omhulsel. Je vindt in het Mini Museum van alles: een stukje van een dinosaurus ei, Mars-steen, kolen uit de stookketel van het wrak van de Titanic, een mammoet haar en nog véél meer. Dit is absoluut een uniek idee, en iets wat ik graag op mijn bureau zou hebben staan!

Bekijk de Mini Museum Kickstarter pagina >>

Soviet Bus Stops – Fotoboek

Kickstarter - Soviet Bus Stops

Dit project valt in de categorie “bizar, maar toch ook fascinerend”. De bedenker is een fotograaf die 30.000 kilometer in 13 landen heeft afgelegd om foto’s te maken van bushokjes uit het Sovjet tijdperk. Maar de Sovjets hielden er een bijzonder smaak op na als het aankomt op bushokjes.

Bekijk de Soviet Bus Stops Kickstarter pagina >>

HOYO – waterdichte smartphone houder voor de badkamer

Kickstarter - HOYOHOYO is een houder voor je smartphone specifiek gemaakt voor in de badkamer. Hij is geheel waterdicht, maar je kunt je smartphone nog steeds bedienen. Ideaal om onder de douche lekker muziek op te zetten. Of voor de echter workaholics, om alvast de eerste mails weg te werken 😉

Ga naar de HOYO Kickstarter pagina >>