Apple event 9 maart 2015

Dat er vandaag weer een Apple persconferentie was zal je niet ontgaan zijn. De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Deels zijn ze waargemaakt, maar grotendeels ook niet. Dit zijn mijn 2 cents na het event:

Maar lees vooral verder voor mijn iets meer genuanceerdere toelichting šŸ˜‰

apple-tv-2015FLOP: Apple TV niet geupgrade, wel goedkoper

Er werd verwacht dat Apple een nieuwe versie van de Apple TV zou aankondigen. De huidige generatie is alweer uit 2012, en draait nog op een A5 processor. Vooraf waren er geruchten over een dunnere versie die als hub zou gaan fungeren voor HomeKit. Het enige positieve nieuws: de prijs gaat omlaag naar $69 in de V.S.

hbo-now-apple-event-maart-2015MWOAH: HBO Now exclusief naar Apple TV

In de categorie: mwoah, wel aardig: HBO Now (de streaming dienst van HBO) komt exclusief naar de Apple TV. Wederom alleen in de V.S. voorlopig. Maar wel een interessante ontwikkeling omdat HBO het streaming abonnement nu loskoppelt van een regulier kabel abonnement. Ik verwacht dat dit relatief snel ook in Europa geĆÆntroduceerd zal worden.

TOP: ResearchKit

apple-event-maart-2015-researchkitDe aankondiging met misschien wel de meeste potentie is ResearchKit. In essentie is dit een middel voor medici om mensen via hun iPhone mee te laten doen met medische onderzoeken. Door slim gebruik van de sensoren in de telefoon kunnen gebruikers korte testjes doen (bijvoorbeeld tests om tremoren te meten, of je manier van lopen te kwantificeren). Het ware potentieel zal blijken als medische onderzoekers en artsen ermee aan de slag gaan.

 

apple-iwatch-960FLOP: Apple Watch

En dan de aankondiging waar velen op zaten te wachten: de definitieve versie van de Apple Watch. En ik kan er kort over zijn: ik ben niet onder de indruk. Het praktisch nut van smartwatches in het algemeen ontgaat me. Maar als iemand dit duidelijk had kunnen maken is Apple het. Die kans hebben ze niet gegrepen. De Apple Watch biedt eigenlijk geen bijzonder features ten opzicht van de (Android) concurrentie. Daarnaast is het ook nog eens een van de duurste smartwatches op de markt, met prijzen vanaf ā‚¬ 399, oplopend tot maar liefst ā‚¬ 11.000 als je voor de 18-karaats gouden versie gaat (SWAG!!).

apple-macbook-2015MWOAH: nieuwe MacBook

Misschien de meest bijzondere aankondiging: een nieuwe 12″ MacBook (geen Air, gewoon MacBook). Met een gewicht van 0,9 kg en een dikte van 13,1mm is dit de dunste en lichtste laptop die Apple ooit heeft gemaakt. Tel daarbij op het Retina scherm (2304×1440 pixels) en de standaard 256 GB SSD en 8 GB RAM en je hebt de ultieme ultra-portable. De minpunten wat mij betreft: de Intel Core M processor (die in veel reviews als behoorlijk traag uit de bus komt), en het feit dat de laptop maar Ć©Ć©n fysieke aansluiting heeft voor opladen, data overdracht en het aansluiten van een beeldscherm.

De nieuwe MacBook is duidelijk bedoeld voor de echte road-warriors die waarde hechten aan een nog compactere en lichtere laptop. Maar vergeleken met de huidige MacBook Air lever je wel flink in qua performance en moet je ook een mindere accuduur op de koop toenemen.

FLOP: upgrade van de MacBook Air en Pro

apple-macbook-air-2015De bestaande MacBook Air en MacBook Pro krijgen ook een bescheiden upgrade. Beiden worden voorzien van de laatste generatie Intel Core i5 en i7 processoren. Daarnaast krijgt de Pro ook de beschikking over het nieuwe Force Touch trackpad van de MacBook, en krijgt diezelfde Pro ook een uur extra batterijduur erbij. Daarbij vergeleken komt de MacBook Air er bekaaid vanaf. De meest gehoorde wens voor de Air, een retina scherm, is er niet gekomen. Jammer, want mijn 2012 MacBook Air is aan vervanging toe, maar ik wil niet meer investeren in een non-retina laptop. De enige optie voor Air bezitters is dan nog om over te stappen naar de 13″ Pro, met dito prijskaartje.