Gelezen: Dear Leader: Poet, Spy, Escapee – A Look Inside North Korea

Dear Leader Poet, Spy, Escapee-A Look Inside North Korea

In de categorie: “hoe kom je erop” heb ik de laatste tijd meerdere boeken gelezen over Noord-Korea. De instandhouding van het dictatoriale communistische regime vind ik fascinerend. Ik ben net klaar met Jang Jin-Sung’s Dear Leader: Poet, Spy Escapee — A Look Inside North Korea. Dit boek is geschreven door een overgelopen Noord-Koreaan. In dat genre zijn meer boeken uitgebracht. Maar dit specifieke boek is interessant omdat de schrijver door zijn functie als ‘dichter des vaderlands’ (niet iets wat je verwacht in Noord-Korea…) toegang had tot de grootste geheimen van de regering. En needless to say doet Jin-Sung uitgebreid een boekje open.

Als je geïnteresseerd bent in het onderwerp, en je wilt meer weten over hoe het regime zichzelf in stand houdt is dit boek een absolute aanrader. Je merkt wel duidelijk dat de schrijver door zijn hoge positie en bijbehorende privileges een aanzienlijk beter leven heeft gehad dan de gemiddelde inwoner van het land.

Deel 1: leven in Noord-Korea

De eerste helft van het boek beschrijft het dagelijks leven van Jin-Sung in Noord-Korea. Er wordt veel uit de doeken gedaan over het regime, en ook specifiek Kim Jong-Il. Zo dacht ik altijd dat na de dood van Kim Il-Sung (de stichter van Noord-Korea) de macht logischerwijs overging naar zijn zoon Kim Jong-Il. De waarheid blijkt echter anders: Kim Jong-Il werd door zijn vader totaal niet geschikt geacht om de macht over te nemen. Maar door sluw politiek spel heeft hij zijn vader’s macht steeds verder ingeperkt. Vóór diens dood had Kim Jong-Il al de absolute macht, waardoor hij na Kim Il-Sung’s dood de enige logische “troonopvolger” was.

Ook een interessant weetje: Noord-Korea is in het buitenland nog steeds actief bezig met contra-spionage en propaganda operaties. Er is een complete afdeling van de inlichtingendienst gericht op het schrijven van boeken en gedichten die Noord-Korea aanprijzen. Deze boeken worden onder valse namen van niet bestaande Zuid-Koreaanse schrijvers gepubliceerd en verspreid in Zuid-Korea. Hoewel ik vermoed dat dit niet heel effectief zal zijn is het verbazingwekkend dat het regime werkelijk gelooft in de inzet van dit soort middelen.

Als je het eerste deel leest zonder verdere achtergrond informatie over Noord-Korea zou je bijna geloven dat het leven er nog lang niet zo slecht is. Maar vergis je niet: de schrijver had een hoge positie in de inlichtingendienst met bijbehorende privilegers. Je leest bijvoorbeeld bijna niets over de massale sterfte door honger in de jaren ’90, omdat het leger en regeringsfunctionarissen altijd voorrand kregen in voedsel leveringen. Als je meer wilt lezen over het leven van normale mensen in Noord-Korea zou ik aanraden om Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea van Barbara Demick te lezen (mijn review volgt nog).

Deel 2: de ontsnapping

Het tweede deel van het boek leest bijna als een thriller. Het verhaal van de ontsnapping uit Noord-Korea is ongelofelijk. Van de voorbereidingen in het geheim, het moeten achterlaten van familie en vrienden zonder afscheid te nemen, en de realisatie dat zij zwaar gestraft kunnen worden voor jouw daden: het is allemaal moeilijk voor te stellen hier in Nederland. Maar Jin-Sung beschrijft dit in veel detail en op een dusdanig boeiende wijze dat je dit stuk het liefst in één ruk uit leest.

Schokkend om te lezen vond ik dat de Chinezen actief meehelpen om Noord-Koreaanse ontsnappelingen op te sporen en over te dragen aan de autoriteiten. Nog schokkender vond ik dat de meeste Zuid-Koreaanse ambassades in China vluchtelingen botweg weigeren. De beste manier om van Noord- naar Zuid-Korea te komen is blijkbaar om je door China een weg te banen naar Mongolië, waar de regering je een gratis vliegticket naar Zuid-Korea cadeau doet.

The verdict

Ik kan Dear Leader absoluut aanbevelen. Maar als je dit boek wilt gaan lezen raad ik aan om eerst Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea te lezen. Het klinkt stom, maar door eerst te lezen over het leven van de normale Noord-Koreanen kun je de onthullingen van Jin-Sung veel beter in context plaatsen. De combi van beide boeken maakt dat je een goed beeld krijgt van het leven in de communistische heilstaat.

Cijfer: 8,0
Gekocht bij: Amazon.nl
Gelezen als: ebook