Last van FOMO? Blijf weg van Meerkat!

meerkat-app-logoAls je actief bent op Twitter of het nieuws rondom SXSW een beetje hebt gevolgd zal één naam je niet zijn ontgaan: Meerkat. Deze live videostreaming app is de nieuwste hype in social media land. Het concept is simpel: installeer de app, koppel aan je Twitter account, en je kunt onmiddelijk live gaan streamen.

Maar wees gewaarschuwd: iedereen die ook maar een beetje last heeft van “Fear Of Missing Out” (FOMO) kan beter niet aan deze app beginnen!

Live video streamen op zichzelf is niet nieuw. Het vernieuwende aan Meerkat is dat de videostream alleen live te bekijken is. Je kan niet terugspoelen en ook niet later terugkijken. Dat kleine detail is wat de app zo geniaal maakt.

Als gebruiker krijg je pushnotificaties zodra iemand in je Twitter netwerk een stream start en kun je gelijk meekijken. En dat is een verslavend concept! Zo verslavend zelfs dat 20% van alle Meerkat gebruikers elke dag 2 uur aan video bekijkt in de app. Die cijfers gaan natuurlijk dalen als de eerste hype voorbij is. Maar het is een duidelijke indicatie dat Meerkat potentie heeft.

Ik kijk uit naar de komende maanden. Dan zal blijken of Meerkat blijft wat het nu is: een hype, opgeklopt door slimme marketing en lancering vlak voor SXSW. Of uitgroeit tot een serieuze nieuwe speler in het social media landschap. En daarmee een serieuze bedreiging voor Snapchat.